NNKT w żywieniu psów i kotów

W kilku badaniach stwierdzono możliwe działanie przeciwnowotworowe kwasów tłuszczowych omega−3. Badania sugerują też, że kwasy te mogą spowalniać starzenie się komórek. Istnieją dowody naukowe, że spożycie kwasów tłuszczowych omega−3 wiąże się z obniżeniem poziomu trójglicerydów we krwi, a ich regularne przyjmowanie być może zmniejsza ryzyko chorób serca.

Pewne korzyści odnotowano również w takich stanach chorobowych jak zaburzenia rytmu serca oraz reumatoidalne zapalenie stawów. Ważna jest odpowiednia proporcja kwasów tłuszczowych omega−3 i omega-6 w diecie. Kwasy omega-6 (a zwłaszcza kwas arachidonowy) ułatwiają produkcję prostaglandyn, czyli hormonów prozapalnych. Z kolei kwasy omega−3 działają hamująco na stan zapalny, gdyż w organizmie konkurują z kwasami omega-6, zmniejszając ich stężenie w tkankach oraz ograniczając ich reakcje z enzymami. Proporcje tych dwóch typów kwasów są korzystniejsze w diecie śródziemnomorskiej (stosunkowo ubogiej w kwasy omega-6) oraz w diecie Japończyków i mieszkańców Grenlandii (bogatej w kwasy omega−3).

Komentarze

Dodaj komentarz

Copyright © 2023 Jarosław Sobolewski. Szkolenia napędza platforma WP Idea